Je bent hier: Home > Corfu > Over Corfu > Bezienswaardigheden > Historisch

Historische bezienswaardigheden Corfu

Corfu kent een rijke historie en dat is terug te zien in de verschillende historische bezienswaardigheden. Je vindt hier kloosters, kerkjes, kastelen, het paleis waar ooit Sissi, de keizerin van Oostenrijk heeft gewoond, en piepkleine eilandjes, zoals Muizeneiland met een bijzonder verhaal. Wanneer je een bezoekje brengt aan één van de historische gebouwen of plaatsen, dan lijk je even terug in de tijd te gaan. De meest populaire bezienswaardigheden hebben wij voor je verzameld.

De rijke geschiedenis van Corfu is overal terug te vinden op het eiland. Van oude forten tot aan het karakteristieke Weense landgoed van Sissi. Hieronder vind je aantal mooie historische bezienswaardigheden.

Pontikonissi

Tijdens een verblijf op Corfu mag een bezoekje aan Pontikonissi, ofwel muizeneiland eigenlijk niet ontbreken. Dit piepkleine eilandje is een rots, die je alleen kunt bereiken met een bootje vanuit Kanoni. Je vindt hier een uit de 12e eeuw gedateerd byzantijns kerkje, door hoge cipressen omringt. De kloosterkamer van het kerkje werd door monniken bewoond tot het begin van de 19e eeuw. Daarna heeft er nog een kluizenaar gewoond en vandaag de dag doet de kamer dienst als souvenirwinkeltje.

Het verhaal gaat dat Poseidon op het kleine eiland zo boos was op Odysseus, omdat een terugreis naar het eiland, na herhaalde pogingen van hem onmogelijk bleek te zijn. Poseidon vond dat Odysseus had gefaald en veranderde daarop zijn schip in een rots.

Asprokavos

De 100 meter hoge krijtrotsen van Asprokavos zijn gelegen in het zuiden van Corfu. Wie deze kliffen naar gaat betreden, zal boven op de top beloond worden met een adembenemend uitzicht. Je kunt zelf het eilandje Paxos zien liggen.

Tijdens de wandeling kom je door bossen van cipressen en wanneer je de pijlen, aangegeven op de bomen, volgt dan ben je na circa 1 uur stappen boven op de kliffen van de kaap. Boven bevindt zich eveneens het Panagia Arkoudillas klooster.

krijtrotsen Asprokavos hoogste berg Corfu Pantokrator

Pantokrator berg

De hoogste berg van Corfu, met een hoogte van 917 meter bevindt zich in het Noordoosten van het eiland en draagt de naam Pantokrator berg. De naam betekent Allesheerser, afgeleid van Panto= alles en Krator= heerser. De berg is de trots van het eiland en een uitstapje naar deze hoge berg is dan ook absoluut de moeite waard. Alleen de weg er naar toe is al een verademing op zich. De weg leidt je langs en door authentieke dorpjes, gebouwd tegen de helling van de berg.

Eenmaal boven op de Pantokrator berg kun je genieten van een schitterend uitzicht over onder meer het eiland zelf, maar je kunt eveneens Albanië zien liggen. Naast de spectaculaire vergezichten bevindt zich boven op de berg een klooster uit 1347 en eveneens een klein winkeltje. Het terras is iets lager gelegen en helaas is er op de berg ook een televisiezendstation geplaatst.

Angelokastro

Wanneer je in Krini of omgeving bent, moet je zeker Angelokastro gaan bekijken. Een 13e eeuws kasteel, gebouwd boven op een steile rots. De meningen zijn verdeeld over de betekenis van de naam, maar de letterlijke vertaling ligt het meest voor de hand. Angelos = engel en kastro = kasteel, ofwel het kasteel van de engelen. Delen van de muren staan nog overeind en restanten van de Gabriël en Michaël kapel zijn hier te zien. In vroegere tijden konden verdedigers van het kasteel met lichtsignalen het oude fort in Kerkyra waarschuwen voor vijandig gevaar.

De weg naar boven vergt wel enige conditie en goede schoenen. De tocht per voet duurt dan wel slechts 15 minuten, maar je zult gedurende die 15 minuten enkel en alleen moeten ploegen en klauteren over een steil en zeer rotsig pad, voordat je de top hebt bereikt. Eenmaal boven word dit ruimschoots goedgemaakt, want je wordt beloond met Angelokastro en prachtige vergezichten. Er zijn eveneens enkele punten waar je zelfs loodrecht naar beneden kijkt met als uitzicht mooi helder blauw water dat te pletter slaat tegen de rotsen. Heb je hoogtevrees? Sla dit punt dan over!

Angelokastro kasteel