Je bent hier: Home > Kos > Over Kos > Bezienswaardigheden > Archeologisch museum

Archeologisch museum Kos

Het museum is gevestigd aan het Eleftherias plein, tegenover de lokale fruitmarkt. Er zijn drie hoofdkamers: Noord, Oost en West, die gebouwd zijn rond de centrale hal, die bereikbaar is vanaf de ingang.

Hippocratus in Kos museum Mozaiek in Kos museum

Midden van het gebouw

In het midden van het gebouw is een mozaïek die gemaakt is in de 2e of 3e eeuw na Christus. De mozaïek toont Asklepieios die voet aan wal zet in Kos en Hippocrates die hem verwelkomd. Andere beelden, zoals de verzameling van Dionysus, Satyr en Pan uit de 2e eeuw na Christus omringen de mozaïek. Overige kunstwerken zijn die van een jonge vrouw, de godin Artemis met een hond en Hygeia, de godin van de gezondheid (het woord hygiëne stamt hiervan af).

Zij was de dochter van Asklepieios en is afgebeeld met een ei die geofferd wordt aan de slang die ze vasthoudt. Er is ook een onthoofde Asklepieios, met duivel Telesforo aan z’n voeten (uit de 2e eeuw na Christus), een vrouw uit de oertijd, Askelepieios (uit de 2e eeuw voor Christus) en een kind die een muis en een eend vasthoudt.

Een reliëf toont een begrafenis diner, dieren, een soldaat en een held op een boot uit de 2e eeuw voor Christus. Ook is er nog een begrafenis diner te zien en een beeld van een bokser uit de 1e eeuw na Christus.

kamers archeologische museum Kos ligging archeologisch museum Kos


De westzijde

In de West kamer is een grote rechthoekige kamer die veel tentoonstellingen uit het Hellenistische tijdperk bevat. Er zijn veel gebeeldhouwde hoofden te zien, zoals die van een onbekende vrouw, een godin, een gewonde soldaat gevonden naast de tempel van Herakles, een deel van een onbekend, vrouwelijk hoofd en een vrouw uit de derde eeuw voor Christus. Een groot hoofd van Herakles, die gevonden is in Kefalos, een van Alexander de Grote uit de 3e eeuw voor Christus en de goden Hermes en Dionysys zijn ook te bezichtigen in deze kamer.

beelden museum Kos ingang Kos Museum

De oostijde

De Oostelijke kant kent veel tentoonstellingen uit de Romeinse tijd. Je vindt hier onder andere een beeld van een hoofd van een jong meisje, een geklede Romeinse vrouw, Mercury die een gepluimde hoed draagt, Pan en een marmeren tafel met poten die de vorm hebben van een leeuw.

Het is heel moeilijk om de wonderbaarlijke tentoonstellingen te beschrijving en degene die hierboven zijn genoemd, zijn maar een voorbeeld van wat er allemaal te zien is in het museum. Pas als men met eigen ogen de kunstwerken ziet, kan hij de vaardigheden en het verstand van de oude meesters waarderen.