Je bent hier: Home > Kos > Over Kos > Bezienswaardigheden > Plataan van Hippocrates

Plataan van Hippocrates op Kos

De plataan van Hippocrates is de eikenboom waaronder, volgens de legende, Hippocrates (beschouwd als de vader van de geneeskunde) zijn studenten geneeskunde leerde. De boom is een plataan met een diameter van ongeveer 12 meter. Dit maakt hem tot de grootse boom van die soort in Europa.

Plataan van Hippocrates Plataan van Hippocrates

De plataan van Hippocrates staat op Platía Platanou voor het oude kasteel en naast de Gazi Hassan Moskee, in het centrum van Kos-stad. De boom die je nu kan bezichtigen is 'slechts' 500 jaar oud, maar kan waarschijnlijk een afstammeling zijn van de originele boom uit de tijd van Hippocrates, zo'n 2400 jaar geleden. Over de jaren is de boom uitgehold en sommige takken moeten ondersteund worden met ijzeren stellages.

Hedendaagse tradities

In de zomer worden op deze locatie verschillende culturele festivals gehouden. Op vijf september, is het een gewoonte voor huisvrouwen om een oude en nieuwe lauwerkrans met bladeren van de plataan samen met andere planten mee te nemen naar de zee. De oude krans wordt in zee gegooid en de nieuwe (wat het begin van een nieuw jaar symboliseert) wordt aan de kust gelegd en overspoeld met veertig golven. De vrouwen keren dan terug naar de plataan van Hippocrates en klampen de boom vast. Ze hopen dan op kracht en een lang leven. In de tussentijd houden ze pannikins vast met zeewater en steentjes. In hun huis hangen ze de lauwerkrans om een altaar en gebruiken ze het water om het regenwater mee te besproeien.

stellages takken plataan Hippocrates Hippocrates Plataan